top of page

Магическа година

Актуализирано: 2.12.2022 г.

Вече знаете, че всяка година има своя планета-магически управител (виж повече тук), която се присвоява според установения принцип на халдейския ред на планетните сфери.

Когато говорим за периода от една година, по време на който действа всеки един от магическите управители, е много важно да уточним, че езотеричният смисъл на такава година е различен.

Тук ще изясним каква е същността и смисъла една планетарна/магическа година.


Магическата година се различава от астрономическата по началната си дата. Астрономическата година започва на 1 януари, а магическата - на 20 март.

Това е така, защото тя отразява и следва естествения планетарен цикъл, определен от четири главни събития:

- Пролетно равноденствие

- Лятно слънцестоене

- Есенно равноденствие

- Зимно слънцестоене.

Те са реалните природни ориентири за изменящия се облик и живот на планетата.

Тези 4 кардинални годишни събития - равноденствия и слънцестоения - са повратните точки на етапите от поредния жизнен цикъл на планетата.

За начало на Магическата (планетарната) година се счита настъпването на Пролетното равноденствие. Пролетното равноденствие настъпва обикновено на 20 март.



Почти всички древни култури са отчитали важността и ценили познаването на планетарните цикли.

- Познанията им за тях са синтезирани в различните варианти на Колелото на годината, което описва именно планетарните/магически цикли.

- Те съобразявали ежедневните си дейности тези 4 кардинални повратни точки на планетния цикъл и са ги празнували.

- Изграждали монументи, за да ги да ги почитат и да уловят точния им момент.

- Пролетното равноденствие е също така и точката от годината, където астролозите поставят първия от астрологичните зодиакални знаци - Овен. Останалите следват известната подредба в течение на следващите месеци на годината. Древните вавилонци създали зодиакалното колело, като първо са разделили небето на четири секции, определени от годишните равноденствия и слънцестоене (повратните точки на четирите годишни сезона). Зодиакалните знаци са 30-градусови участъци от пространството, които са математически изчислени по начин, който е бил и все още е тясно свързан с нашите годишни сезони. Зодиакалният кръг винаги присвоява нула градуса на Овен (зодиакалния знак, а не звездното съзвездие) на Пролетното равноденствие - първия ден на пролетта в Северното полукълбо.


И така, всяка магическа година е един от повтарящите се естествени планетарни цикли от живота на нашата планета. Започва на 20 Март с Пролетното Равноденствие и завършва при следващото Пролетно равноденствие.


Нейните основни 4 цикъла, определени от Пролетното Равноденствие, Лятното Слънцестоене, Есенното Равноденствие и Зимното Слънцестоене имат изключително важно физическо значение за живите същества на Земята, обусловено от смяната на сезоните.


Езотеричната наука и знание винаги са ги разглеждали и от различен аспект, като подчертават техния духовен смисъл в чисто човешки план. Това е така, защото те са повратни моменти, заредени с много енергия, създаващи възможности и предпоставки за вътрешно осъзнаване и еволюционно развитие на човека.



66 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page