top of page

Магията, каквато е

Актуализирано: 4.01.2021 г.



Какво е магията? Мистериозна дума, за която има различни разбирания.

Магията е също толкова древна, колкото и човека. Откриваме я във всички култури. Първите писмени следи са намерени в Халдея и в Древен Египет.

Терминът Маг произлиза от magus, това са жреците във Вавилон, които били потомствени служители на Бог. Магията често е разглеждана като средство да се предизвикат ефекти, обратни на естествените природни явления, или т. нар. свръхестествени ефекти. Такова разбиране е изцяло некоректно. То е подхранвано от разпространената литература, от всички фантазии на хората за нея, но колкото и свръхестествени да изглеждат тези феномени, те не се реализират чрез чудеса, а чрез познаване и разбиране на правилата на Вселената.

Магията е наука, която ви дава вселенските принципи, видимите и невидимите природни сили, познати или не на официалната наука. Магията е също изкуството, да се приложат на практика тези принципи, за да се постигне определена цел. Всъщност, основна характеристика на магията е нейният оперативен аспект. Тя е практична и е неспекулативна.

Думата окултизъм е още по-мистериозна и е обект на повече интерпретации дори от магията. Думата окултизъм произлиза от думата occult, което има същия смисъл на нещо скрито. Окултизмът е теоретичното и практическо знание на тове, което е скрито, невидимо, непознато. Той изучава и прилага реалността, която е отвъд материалния свят.

Окултизмът се дели на две основни части - теоретично изучаване на окултното, метафизика, наука за числата, символизъм, и от друга страна - "окултните изкуства", или практическите приложения на окултизма, като например алхимията, астрологията, дивинацията, магията и т.н.

Може да се каже, че окултизмът е начин, път да откриеш света и самия себе си, практическо и експериментално разбиране на Макро- и Микрокосмоса. "Познай себе си и ще познаеш Вселената и Бог". Този надпис от храма на Делфи обобщава духовния път, по който ни приканват окултизма и езотериката. Към откриване на Вселената, на света който ви заобикаля, на природните сили, на вселенските сили и на абсолюта. Това познаване на Вселенския ноумен е необходим за да го трансформираме, за да участваме в еволюцията на нашата планета.

Разбира се, магията и окултизма често се свързват с користно преследване на власт, доминация и манипулация. Да, съществуват хора, които практикуват с такива цели. Но това не се отнася за всички ученици, последователи и магове.

Да разгледаме например медицината. Познаването на човешкото сърце ви позволява да го лекувате, но също така ви дава знанието как да убиете. Същото е и с окултизма.

Използването на окултните практики и принципи може да създава, но и да разрушава, в зависимост от поставената цел и съзнанието на мага, който ги прилага.

Все пак, да се отрича магията заради поведението на някои практикуващи е също толкова неуместно, колкото да се отхвърли която и да е друга наука, заради опасението, че може да бъде използвана за егоистични и користни цели.

Магията и окултизма са думи, които ви изглеждат мистериозни, но това няма да е така, ако се заемете да ги изучавате.


28 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page